Každý druh varnej dosky sa vyznačuje určitými vlastnosťami. Pre indukčnú varnú dosku je nutné používať riad s magnetickým dnom. Pre sklokeramickú dosku sú vhodné všetky hrnce a panvice. Plynové sporáky vyžadujú riad, ktorý znesie vysoké teploty. Na elektrické sporáky môžete použiť v podstate akýkoľvek bežný riad. V XXXLutz máme hrnce a panvice, ktoré sú vhodné pre všetky druhy varných dosiek.
Pokiaľ vo svojej kuchyni používate indukčnú varnú dosku, pri nákupe hrncov a panvíc musíte dbať na to, aby mali magnetické dno, ktoré kompletne prilieha na varnú dosku. Len tak sa riad rozohreje. Obzvlášť vhodné sú hrnce a panvice zo smaltu a železa, lebo majú magnetické vlastnosti. Takisto nerez 18/00 je ideálnym materiálom na dno indukčných panvíc a hrncov.
Pre varenie na otvorenom plameni sú vhodné len tie hrnce a panvice, ktorým nevadia vysoké teploty. Materiály ako liatina, hliník, ušľachtilá oceľ a tradičné železné panvice sú ideálne. Panvice s teflónovým povrchom nie sú vhodné pre plynové sporáky, pretože ich povrch nie je prispôsobený teplotám vyšším ako 250 °C. Namiesto toho radšej používajte riady s keramickým povrchom. V porovnaní s indukčnou a sklokeramickou doskou majú plynové sporáky tú výhodu, že hrnce a panvice nemusia mať rovné dno.
Kto v kuchyni vsadí na klasickú sklokeramickú dosku, je vo výbere panvíc a hrncov flexibilný: u nej totiž neexistujú obmedzenia, čo sa týka výberu materiálu. Dbajte ale na to, aby riady vždy vyplnili veľkosť platničky a ich dno kompletne priliehalo na dosku. Prečo je to tak dôležité? Už len pri jednom centimetri voľnej plochy uniká až 30% energie a teplo sa optimálne neprenáša na riad.
Klasickú elektrickú varnú dosku poznáme asi všetci. Pre niekoho je to trochu retro, iný si bez nej varenie nevedia predstaviť. Na elektrickú varnú dosku a elektrický varič sa hodia všetky bežné typy riadu. Hrnce a panvice prijímajú teplo z platničiek a rozohrievajú sa. Elektrický sporák sa síce dlhšiu dobu zahrieva, na druhú stranu dlhšie udrží teplo, aj keď je už vypnutý a jedlo výborne "dôjde".