Riady podľa druhu varnej dosky

Herdplatte und Kochtopf-Vergleich
Každý druh varnej dosky sa vyznačuje určitými vlastnosťami. Pre indukčnú varnú dosku je nutné používať riad s magnetickým dnom. Pre sklokeramickú dosku sú vhodné všetky hrnce a panvice. Plynové sporáky vyžadujú riad, ktorý znesie vysoké teploty. Na elektrické sporáky môžete použiť v podstate akýkoľvek bežný riad. V XXXLutz máme hrnce a panvice, ktoré sú vhodné pre všetky druhy varných dosiek.

Riady na indukčnú varnú dosku

Pokiaľ vo svojej kuchyni používate indukčnú varnú dosku, pri nákupe hrncov a panvíc musíte dbať na to, aby mali magnetické dno, ktoré kompletne prilieha na varnú dosku. Len tak sa riad rozohreje. Obzvlášť vhodné sú hrnce a panvice zo smaltu a železa, lebo majú magnetické vlastnosti. Takisto nerez 18/00 je ideálnym materiálom na dno indukčných panvíc a hrncov.
Kochtopf-Vergleich mit Gaskochfeld

Riady na plynovú varnú dosku

Pre varenie na otvorenom plameni sú vhodné len tie hrnce a panvice, ktorým nevadia vysoké teploty. Materiály ako liatina, hliník, ušľachtilá oceľ a tradičné železné panvice sú ideálne. Panvice s teflónovým povrchom nie sú vhodné pre plynové sporáky, pretože ich povrch nie je prispôsobený teplotám vyšším ako 250 °C. Namiesto toho radšej používajte riady s keramickým povrchom. V porovnaní s indukčnou a sklokeramickou doskou majú plynové sporáky tú výhodu, že hrnce a panvice nemusia mať rovné dno.

Riady na sklokeramickú varnú dosku

Kto v kuchyni vsadí na klasickú sklokeramickú dosku, je vo výbere panvíc a hrncov flexibilný: u nej totiž neexistujú obmedzenia, čo sa týka výberu materiálu. Dbajte ale na to, aby riady vždy vyplnili veľkosť platničky a ich dno kompletne priliehalo na dosku. Prečo je to tak dôležité? Už len pri jednom centimetri voľnej plochy uniká až 30% energie a teplo sa optimálne neprenáša na riad.

Riady na elektrickú varnú dosku

Klasickú elektrickú varnú dosku poznáme asi všetci. Pre niekoho je to trochu retro, iný si bez nej varenie nevedia predstaviť. Na elektrickú varnú dosku a elektrický varič sa hodia všetky bežné typy riadu. Hrnce a panvice prijímajú teplo z platničiek a rozohrievajú sa. Elektrický sporák sa síce dlhšiu dobu zahrieva, na druhú stranu dlhšie udrží teplo, aj keď je už vypnutý a jedlo výborne "dôjde".