Takto prestriete slávnostný stôl
Rodinné oslavy a pozvanie na večeru sú obvyklými situáciami. Pritom chceme, aby bolo všetko perfektné a vyzeralo dobre - vrátane jedálenského stola. Ako vlastne správne prestrieť stôl? Ukážeme vám to v jednoduchých krokoch!

Preskočiť odsek
1. tanier na pečivo
2. nôž na maslo
3. dezertná vidlička
4. dezertná lyžička
5. pohár na vodu
6. pohár na sekt/šampanské
7. pohár na červené víno
8. pohár na biele víno
9. pohárik na sherry
10. menovka
11. obrúsok
12. šalátová vidlička
13. vidlička pre hlavný chod
14. dezertná vidlička
15. tanier na polievku alebo šalát
16. tanier pre hlavný chod
17. nôž pre hlavný chod
18. nôž na šalát
19. nôž na rybu
20. lyžica pre hlavný chod
21. polievková lyžica
22. vidlička na morské plody
Riady
Začiatočník
V strede prestierania sa nachádza klubový tanier. Na neho sa potom položí tanier pre každý chod. Prvý tanier, ktorý na neho položíme, je tanier pre hlavný chod (16). Potom nasleduje tanier na polievku alebo šalát (15).
Profi
Vľavo nad klubovým tanierom je miesto pre tanier na pečivo (1).
Ten síce nie je povinnosťou, ale je veľmi praktický, pretože chráni obrus pred znečistením. Zvyčajne zostáva na stole až do konca hostiny.
V strede prestierania sa nachádza klubový tanier. Na neho sa potom položí tanier pre každý chod. Prvý tanier, ktorý na neho položíme, je tanier pre hlavný chod (16). Potom nasleduje tanier na polievku alebo šalát (15).
Profi
Vľavo nad klubovým tanierom je miesto pre tanier na pečivo (1).
Ten síce nie je povinnosťou, ale je veľmi praktický, pretože chráni obrus pred znečistením. Zvyčajne zostáva na stole až do konca hostiny.
Príbor
Začiatočník
Dve jednoduché pravidlá: 1. Príbor, ktorý sa používá pravou rukou, sa nachádza vpravo od taniera a naopak. 2. Príbor, ktorý sa ku konzumácii jedla bude používať ako prvý, leží najďalej od taniera. Pokiaľ sa bude servírovať niekoľko chodov, môže sa príbor priniesť spoločne s príslušným chodom.
Profi
Dve jednoduché pravidlá: 1. Príbor, ktorý sa používá pravou rukou, sa nachádza vpravo od taniera a naopak. 2. Príbor, ktorý sa ku konzumácii jedla bude používať ako prvý, leží najďalej od taniera. Pokiaľ sa bude servírovať niekoľko chodov, môže sa príbor priniesť spoločne s príslušným chodom.
Profi
- Úplne napravo leží polievková lyžica (21).
- Vidličky sa nachádzajú vľavo.
- Hneď vedľa tanierov se nachádza nôž pre hlavný chod (17). Vedľa neho sú potom nôž na predkrm, popr. na rybu (18, 19). Čepele nožov smerujú dovnútra.
- Vľavo je vidlička pre hlavný chod (13).
- Vedľa nej je vidlička na predkrm, popr. na rybu (12).
- Nôž na pečivo sa nachádza na vnútornom okraji taniera na pečivo čepeľou smerom von (2).
Poháre
Začiatočník
Nad nože sa potom pokladajú poháre. S poradím ich používania sa začína vpravo. Ako prvý stojí pohár na sherry. Vľavo od neho je pohár na biele víno, potom pohár na červené víno a prípadne ešte pohár na sekt k dezertu, sladké alebo dezertné víno atď. Pohár na vodu stojí úplne vľavo.
Profi
Najväčší pohár sa umiestni vertikálne nad nôž k hlavnému chodu a horizontálne k príboru na dezert. Pohár na vodu sa postaví v uhle 45 ° vpravo pod pohár na červené víno. Pohár na biele víno sa umiestni v rovnakom uhle pod neho.
Nad nože sa potom pokladajú poháre. S poradím ich používania sa začína vpravo. Ako prvý stojí pohár na sherry. Vľavo od neho je pohár na biele víno, potom pohár na červené víno a prípadne ešte pohár na sekt k dezertu, sladké alebo dezertné víno atď. Pohár na vodu stojí úplne vľavo.
Profi
Najväčší pohár sa umiestni vertikálne nad nôž k hlavnému chodu a horizontálne k príboru na dezert. Pohár na vodu sa postaví v uhle 45 ° vpravo pod pohár na červené víno. Pohár na biele víno sa umiestni v rovnakom uhle pod neho.