Aký materiál je najvhodnejší? Tu sa dozviete všetko k najdôležitejším materiálom hrncov, panvíc a nájdete vhodný riad podľa svojich potrieb. Urobte si z varenia radosť!
Kvalitné panvice a hrnce z nerezu majú trojvrstvovú sendvičovú štruktúru. Tak sú optimálne využité elektromagnetické vlastnosti železa (vhodné pre indukciu), dlhá životnosť nerezovej ocele a vynikajúca tepelná vodivosť hliníka. Hliníkové panvice sú cenovo výhodné, ale odporúčame ich skôr len na začiatok. Pre pravidelné varenie je vhodnejší nerezový riad.
odolné a jednoduché na údržbu
odolné proti poškriabaniu a žiaruvzdorné
dobrá vodivosť tepla vďaka trojvrstvovej štruktúre
hliníkové panvice ako cenovo výhodná voľba pre začiatočnícke varenie
Každý, kto rád varí len s trochou oleja alebo masla, dôveruje panviciam a hrncom s nepriľnavým povrchom. Riad s teflónovou vrstvou je ideálny pre šetrné smaženie zeleniny, rýb a vajíčok. Pre steaky a k prudkému vyprážaniu nie sú vhodné teflónové panvice, pretože povrch vydrží teploty len do 250 °C. Naopak riad s keramickým povrchom je možné bez straty kvality rozpáliť na 400 °C a je odolnejší proti mechanickému zaťaženiu kuchynskými pomôckami a príborom. Čistenie riadu s nepriľnavým povrchom je veľmi praktické, pretože na ňom nezostávajú žiadne pripáleniny.
Liatina už odjakživa patrí k najobľúbenejším materiálom na panvice a hrnce. Predovšetkým u pekáčov je veľmi obľúbená liatina, pretože pokrmy sa po smažení vyznačujú nezameniteľnou chuťou. Zapražením tuku po opakovanom smažení v hrncoch a panviciach z liatiny sa udržuje jedinečná aróma. Liatinový riad je vhodný pre každý druh sporáku - vďaka vynikajúcim žiaruvzdorným vlastnostiam je optimálny pre použitie na plynovom sporáku. Riad z liatiny ale nie je vhodný do umývačky riadu, preto je náročnejší na čistenie.
Hrnce a panvice zo smaltu, známe aj pod názvom Silargan, presvedčia vysokou odolnosťou a žiaruvzdornosťou. Okrem toho je ich povrch bez pórov a 100% bez niklu - to je obzvlášť dôležité pre alergikov. Panvice a hrnce zo smaltu sú vhodné pre všetky typy sporákov. Smaltovaný riad sa vyznačuje dlhou životnosťou a žiaruvzdornosťou až do vyše 400 °C, pretože sa ich povrch nemôže odlepiť. Smaltovaný povrch je absolútne odolný proti poškriabaniu a rozbitiu, takže je takmer nezničiteľný. Preto sa hrnce a panvice zo smaltu optimálne hodia do rúry. Smaltovaný riad možno bez problémov umývať v umývačke riadu.
robustný
vysoká žiaruvzdornosť
vhodný do umývačky riadu
ideálny pre alergikov na nikel
ideálny pre použitie v rúre
Tip poradca
Tipy na čistenie hrncov
Hrnce je možné spravidla umývať v umývačke riadu. Pri ručnom umývaní nepoužívajte kovovú drôtenku alebo iné drsné predmety, ktoré by mohli riad poškodiť. Hrnce umývajte vždy, až keď vychladnú. Vzniku vápenatých šupiniek zabránite tým, že riad ihneď po umytí osušíte utierkou. Prípadné škvrny odstránite vlažnou vodou, do ktorej pridáte trochu octu. Soľ pridávajte do hrnca vždy až vo chvíli, keď sa voda začne variť, inak vám na riade zostanú škvrny po soli.
Ďalšie tipy pre výber materiálu
Bezpečné úchyty
Klasickým materiálom pre úchyty sú umelá hmota a nerez. Oba materiály majú svoje výhody, ktoré sú praktické podľa používania riadu. Úchytky z umelej hmoty nie sú tak horúce ako tie z nerezu, ktoré sú ale na druhej strane žiaruvzdorné a znesú vyššie teploty v rúre. Pri kúpe panvice v každom prípade dbajte na údaje o žiaruvzdornosti úchytiek.
Pokrievky
Väčšina pokrievok je vyrobených z bezpečnostného skla, ktoré nepraskne, ak spadne na zem pokrievka. Nie každá pokrievka vydrží vysoké teploty v rúre. Preto pri nákupe nových pokrievok pozorne čítajte údaje o produkte. Pokrievka z nerezu je absolútne žiaruvzdorná - môžete ju bez problémov použiť aj pri vysokých teplotách.
Vhodná veľkosť
Pri varení a smažení záleží aj na veľkosti. Príliš malá panvica je rovnako nepraktická ako tá veľká, s ktorou sa neobratne manipuluje a zbytočne sa spotrebuje viac prúdu. Pri nákupe nových panvíc dbajte na to, aby ste doma mali optimálny mix veľkostí: od malých panvíc na miešané vajíčka až po veľké panvice s priemerom 32 cm na pokrmy pre celú rodinu.