Tip: Pri kvetinovej soli je potrebné sa vyhnúť použitiu morskej soli Fleur de sel, po slovensky soľný kvet. Obsahuje viac zvyškovej vlhkosti ako hrubozrnná morská soľ a nie je vhodná pre mlynčeky na soľ.
Potrebné bylinky a kvety nájdete čerstvo natrhané na poľných lúkach alebo doma na záhrade. Dôležité je predovšetkým to, aby boli jedlé. Kvety a bylinky sa potom sušia. Uviedli sme pre vás niekoľko spôsobov:
Zaveste ich vo zväzkoch hore nohami.
Rozložte na mriežku s väčšou plochou.
Sušte ich v skúmavke alebo v dehydrátore na nízkom stupni.
Tip: Pokiaľ nie sú kvety a bylinky viditeľne znečistené, nemali by ste ich umývať, aby ste nezriedili ich chuť.
Krok 2: Zmiešajte soľ a kvety
V ďalšom kroku zmiešajte sušené kvety so soľou. Predtým odstráňte stonky a stopky z kvetných hlávok. V prípade veľkých listov alebo kvetov je vhodné ich dodatočne nasekať alebo rozdrviť. Nakoniec zmiešajte pripravené kvety a bylinky s morskou soľou alebo ich vrstvu po vrstve nasypte do mlynčeka na korenie.
Tip: Ak chcete kvetinovú soľ jemnejšiu, môžete ju rozomlieť v mažiari.
Vaša jemná kvetinová soľ je pripravená! Skvele sa hodí ako zlatý klinec príjemného posedenia pri jedálenskom stole a dodá každému menu výrazný šmrnc. Pretože sa kvetinová soľ ľahko pripravuje len v niekoľkých krokoch, možno ju odporučiť aj ako darček pre hostí na svadbe, krstinách alebo narodeninách.